Dogodki

V Srednji elektro-računalniški šoli Maribor smo se odločili, da  drevesa, ki rastejo  na šolskih zelenih površinah okrasimo s ptičjimi hišicami. 

V ta namen so dijaki 1. letnika programa elektrikar ročno izdelali unikatne lesene ptičje hišice, ki so krmilnice, valilnice ali kombinacija obojega. Uporabili so les, veje, domače orodje, svoje ročne spretnosti in tako izdelali čudovite ptičje hišice.

Ptičke bomo hranili z ekološkimi semeni iz kmetije Milana Rusa iz Mote pri Ljutomeru, ki je ena od ekoloških in miroljubnih (ni živinoreje, ni uporabe kemičnih sredstev, za pridelke in zemljo se skrbi na naraven način) kmetij v Sloveniji. Takšno kmetijstvo bistveno zmanjšuje ogljični odtis, blaži podnebne spremembe, lahko ima regenerativen vpil na okolje in družbo in ohranja biotsko raznovrstnost – biodiverziteto, kar je pomembno predvsem za ptičke v mestnih okoliših, ker je populacija ptic v zadnjih desetletjih zaskrbljujoče upadla.

Čeprav smo Srednja elektro-računalniška šola in je naše področje elektrotehnika in računalništvo, dajemo poudarek tudi varovanju okolja in se zavedamo splošne pomembnosti povezovanja človeka z naravo in soodvisnosti ljudi od dobrobiti narave in živali.

Objavljen članek v Večeru