Dogodki

»Zavihajmo rokave! Cepimo se proti gripi.«

Cepljenje proti gripi v sezoni 2021/2022

 Pred nami je dolgo jesensko-zimsko obdobje, ko se poveča obolevnost z gripo in ostalimi okužbami dihal. Za krepitev naše obrambe pred okužbami dihal je zelo pomemben zdrav način življenja z veliko gibanja v naravi in skrbno izbrano zdravo prehrano. Možnost, da zbolimo, pa bistveno zmanjša tudi vsakoletno cepljenje proti gripi.

 Gripa je zelo nalezljiva bolezen, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. Cepljenje je še posebej priporočljivo za starejše od 65 let, kronične bolnike, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhne otroke (od 6 do 23 mesecev starosti) in nosečnice. Posebej priporočljivo pa je tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, kar velja tudi za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Zaradi narave našega dela smo zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih izpostavljeni večjemu tveganju za okužbo. Ker smo pri svojem delu v stalnem in bližnjem stiku z ljudmi, nas lahko z virusom gripe okužijo otroci ali sodelavci, po drugi strani pa lahko mi prenesemo okužbo nanje. Okužba z gripo je pogosto asimptomatska, posameznik jo lahko prenese na druge, tudi če se ne počuti bolnega. Ko smo že okuženi z gripo, jo lahko torej nevede prenesemo tudi na otroke, sodelavce in svoje najbližje.

Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 pa lahko opravimo sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Cepimo se lahko pri osebnem zdravniku, drugih zdravnikih, cepljenje odraslih pa izvajajo tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ-ja se je potrebno predhodno naročiti. Kontakti za naročanje so objavljeni na naslednji povezavi.

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zato se je za učinkovito zaščito treba cepiti vsako leto.

Čeprav v lanskoletni sezoni gripe ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične (vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo). Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa.

Zavihajmo torej rokave v boju proti gripi in ostanimo zdravi!

 

Za vse dodatne informacije se obrnite na NIJZ.