Dogodki

14. septembra smo se dijaki 3. in 4.ag odpravili na izlet v severovzhodno Italijo, natančneje v Trst, nekoč največje slovensko mesto.


Ob sedmih zjutraj smo si pot krajšali s predvsem domačo glasbo. Kljub temu smo zaradi zgodnje ure nekateri še lahko malo oddremali in pot je kar hitro minila. Čeprav je bil ogled Terezijanske četrti, Svetih jam in gradu Socerb kar zanimiv, menim, da je velika večina sošolcev predvsem uživala v zaklonišču Kleine Berlin in Poštnem muzeju srednje Evrope.

Zaklonišče Kleine Berlin  je kompleks protiletalskih zaklonišč, ki so se uporabljala med drugo svetovno vojno v središču Trsta. Kot več drugih tovrstnih zaklonišč v mestu je ta izkopan v enem od mnogih tržaških gričev, Škorklji. Glavni vhod je bil proti koncu stoletja ponovno odprt na pobudo Tržaškega Alpinističnega Kluba CAI, ki je začel na lastne stroške dolgoletno rekonstrukcijo. Vidno je, da dela še trajajo, a od leta 2000 dalje so glavni rovi odprti za obisk, seveda v spremstvu izvedencev. Menim, da nas je tu predvsem navdušila avtentičnost celotnega kompleksa, zgodbe, ki so nam bile predstavljene, in pa tudi hlad, ki je na takšen soparen dan še kako prijal.

Poštni muzej srednje Evrope je postavljen v zgodovinski Poštni palači v Trstu. Oddelek pošta je bil prijeten in poučen. Ogledali smo si lahko npr. poštarske torbe, prve znamke, žige itd. A najbolj zanimiv del muzeja nam je bil oddelek telefonije. S starimi, med seboj povezanimi telefoni smo se lahko tudi sami poigrali in poizkusili, kar menim, da je najbolj navdušilo sošolce.

Po premoru za malico in nekaj skupinskih slikah smo se nato odpravili še proti Svetim jamam ter se nato napotili domov polni prijetnih vtisov in dokaj utrujeni.