Braga, PortugalskaErasmus 2016-17

Od 3. 2. do 23. 2. 2017 je 20 dijakov tretjega letnika srednjih strokovnih in poklicnih programov na Portugalskem v okviru projekta Erasmus+. Dijaki opravljajo praktično usposabljanje pri delodajalcu in del interesnih dejavnosti.

Vtisi dijakov o svojem delu pri delodajalcu:

podjetje UEBYOU

Aleš Vrabl: Delam pri podjetju UEBYOU (https://www.uebyou.pt/pt/), ki se ukvarja s pomočjo v informacijski tehnologiji. Ponujajo pomoč pri spletni prodaji in dizajniranju spletnih strani. Na praksi sem dobil za nalogo projekt, katerega so imeli planiranega za prihodnost. Za nalogo sem moral narediti osnovo njihovega novega projekta, pri čemer so mi tudi pomagati. S tem sem si pridobil nove izkušnje za delo v prihodnosti. Z prakso sem zadovoljen, saj sem se naučil nekaj novega, pridobil izkušnje z delanjem v tujini in z ljudmi, ki so mi nudili pomoč pri moji nalogi ter imeli nasploh pozitivni odnos do mene.

Nik Elšnik in Inti Ivanek: Delava v podjetju Sectro digital, kjer popravljava ter pregledujeva računalnike, inštalirava oz. nameščava operacijske sisteme. Prav tako se voziva do strank, pri kateri pomagava pri montiranju ali kakršnikoli drugi zadevi. Naučila sva se sprogramirati ročno ali programsko premikajoče se besedilo na led zaslon in druge ročne računalniške se zadeve. Nama je zelo fajn saj je delodajalec prijazen kakor tudi ostali delavci. Počutje je sproščeno ter dobrodošlo.

Lukas, Timotej, Klemen in Matic s sodelavci

Lukas Zafred, Timotej Kapun, Klemen Napast in Matic Šušteršič: Z delom smo zelo zadovoljni, prav tako s sodelavci s katerimi se kljub nepopolni angleščini sporazumevamo brez problema. Večino časa na delu preiskujemo napake na računalnikih, nalagamo operacijske sisteme ter formatiramo trde diske. Včasih pa smo tudi šli z mentorjem pomagati strankam.

Amadej Jelen: Delam na servisu elektronskih izdelkov z imenom Plasma Electronic. Večinoma popravljam televizije, poleg tega pa tudi sesalce, likalnike, DVD predvajalnike, radije itd. V tej firmi je le en človek, ki opravlja vse funkcije. Delo se mi zdi zelo zanimivo in sem zadovoljen z firmo.

David in Žan

David Vide in Žan Skaza: Delava v podjetju Numica, ki se ukvarja z popravilom računalnikov, printerjev, televizorjev… Razstavljava »laptope« in njihove dele ločujeva. Nameščava Windowse, ter popravljava printerje. Z delom sva zelo zadovoljna.

Jan Gornjec  Filip Čerček: Delava pri podjetju Electro Raparadora da Colina,  ki se ukvarja s popravilom bele tehnike. Razstavljava nedelujoče pralne stroje in dele shraniva za mogočo kasnejšo uporabo. Popravljava tudi manjše kuhinjske aparate (toaster,  grelnik vode,  palični mešalnik…),  zamenjava pokvarjenih stikal ipd. Najin delodajalec ne zna angleško, sva se pa zato midva naučila portugalsko.

Markovo delovno mesto

Marko Pernat: Delam v podjetju VHV Consultoria Informatica. V podjetju se ukvarjamo predvsem s servisiranjem računalnikov. Pomagam pri kakršnih kolih opravilih, pri čemer sem se naučil kar nekaj novih trikov za servisiranje teh računalnikov. Počutje v podjetju je sproščeno, saj se veliko pogovarjamo tudi o Portugalski.

ohišja pametnega modula na katerem je delal mentor Davida in Sebastjana

David Konec in Sebastjan Mlakar: Delava v podjetju Fehst, bolj znano pod znamko Only, kjer se ukvarjajo s pametnimi inštalacijami. Najprej so nama predstavili podjetje in njihove sisteme na katerih delajo. Po tem so nam dali še praktične primere, s katerimi so nama še dodatno pojasnili delovanje sistema. Po nekaj dneh sva tudi sama strukturirala (narisala skico v DoubleCAD XT) in sprogramirala celotni demo-sistem, katerega bodo uporabljali v prihodnjih demonstracijah. Razkazali so nama tudi tovarno in nekaj naprav kot npr. lasersko graviranje, na katerih je najin mentor tudi delala.

Patrick Kačič: Prakso opravljam pri privatniku Paulu, ki izdeluje spletne strani po naročilu. Izdelovati sem pričel svojo spletno stran, pri čem me sam zelo spodbuja in uči nova znanja, tako da sem v teh treh tednih pridobil veliko novega znanja.

Primož in Jure

Primož Peruš in Jure Satler: Delava pri isti firmi (VERDEDATA), kjer servisirava razne računalnike in serverje. Zelo sva zadovoljna s to prakso saj je zelo zanimiva in nova izkušnja, v kateri sva se naučila veliko novih stvari, ki jih bova lahko uporabila v prihodnosti.