Dogodki

V okviru OIV smo se dijaki 2. letnika tehniške smeri odpravili v Šaleško dolino, katere prebivalci so tesno povezani s premogovništvom. Ogledali smo si TE Šoštanj in njeno okolico. Vreme je bilo zmerno oblačno, občasno je tudi rahlo deževalo.
Po predstavitvi delovanja in pomena termoelektrarne ter reševanja učnih listov, ki nam jih je predavatelj razdelil in jih skupaj z nami analiziral, smo se bogatejši za marsikatero informacijo o tej največji slovenski termoelektrarni, ki proizvede kar tretjino vse elektrike za potrebe slovenskega prostora, napotili do Velenjskega in Družmirskega jezera. Nato je še sledil ogled notranjosti termoelektrarne in nekaj informacij o izgradnji bloka 6 z močjo 600 MW, ki naj bi nadomestil delovanje starejših blokov z zastarelo tehnologijo in bistveno nižjimi izkoristki. Za nas morda najpomembnejši pa je bil podatek, da bo njegovo delovanje razbremenilo okolje prahu, hrupa ter SO2 in CO2.
S kopico novih spoznanj in podatkov, ki nam jih je nudila ta strokovna ekskurzija, smo se napotili proti domu.
Dijaki 2. cr

V četrtek zjutraj, 13. marca 2014, smo se dijaki 2. ar razreda zbrali pred šolo na Smetanovi cesti in se odpravili na ekskurzijo v Termoelektrarno Šoštanj. Vozili smo se po Dravski dolini, si ogledovali okolico in poslušali profesorico, ki nam je predstavljala kraje, skozi katere smo se peljali.
V Velenju smo poslušali predavanje o termoelektrarni, zgodovini rudnika in o nastanku jezer, ki smo si jih tudi ogledali. Pot smo nadaljevali proti Šoštanju, kjer smo si v Termoelektrarni ogledali enega od blokov. Odpravili smo se v zdravilišče Topolšica, kjer so nas zelo prijazno in toplo sprejeli ter nam predstavili svojo dejavnost. Po koncu predstavitve smo v zdraviliški restavraciji pojedli kosilo. Pred vrnitvijo smo si ogledali še listino o koncu 2. svetovne vojne.
Vsi smo se dobro počutili in se zadovoljni vrnili v Maribor.
Gregor Škrinjar, 2.ar

Fotografije – 2.br

Fotografije – 2.ar

Fotografije – 2.at, 2.bt