Ekskurzija: Zagreb, četrtek, 24. oktobra 2019

7:00 – Odhod izpred južne tribune (Gregorčičeva)

17:00 – predviden prihod v Maribor

Za dijake 3. in 4. letnika tehniške gimnazije bo četrtek, 24. oktobra 2019 organizirana strokovna ekskurzija v Zagreb.

Zagreb je na zemljepisnem, kulturnem, zgodovinskem ter političnem križišču Vzhoda in Zahoda, povezuje pa celinski in mediteranski del v posebno celoto. Pred hladnimi vetrovi s severa obrobja Alp in Dinarskega gorstva ščiti mesto gora Medvednica, medtem ko se odpira Panonska nižina s prostrano ravnino in reko Savo.

Kljub poselitvi že v kameni dobi je današnji Zagreb kot del zgodovinskega jedra nastal v srednjem veku na dveh gričih: posvetni Gradec in cerkveni Kaptol, današnji Gornji grad. Sčasoma se je pod dvema gričema oblikoval trg, današnji Trg bana Jelačića. V 17. in 18. stoletju so se gradile baročne plemiške palače in cerkve.

Ob 9.00 se bomo srečali z vodičko CŠOD v parku nasproti glavne železniške postaje. Sprehodili se bomo v Donjem gradu, občudovali številne parke in spoznali: Akademija znanosti in umetnosti, Moderno galerijo, Umetniški paviljon, Arheološki muzej, stoletni hotel Palace in najbolj značilni je park Zrinjevac s cvetočimi površinami, vodometi in drugo. Vseskozi v ulicah Donjega gradu srečujemo modre kompozicije tramvajev. Z mestno vzpenjačo na Gornji grad.  Na Gornjem gradu spoznamo več različnih muzejev in pomembnih stavb.

Iz Gornjega gradu se vračamo v Dolnji grad kjer spoznamo Univerzo v Zagrebu, Narodno gledališče, Muzeja umetnosti in obrti, Fakultete za naravoslovje in matematiko, Biotehniško fakulteto, muzej Mimara.

Po kosilu v lastni režiji si bomo ogledali še tehniški muzej Nikole Tesle. Ob 13.00 bomo imeli voden ogled po kabinetu Nikole Tesle in samostojni ogled po ostalih zbirkah.

OPREMA

  • OSEBNI DOKUMENT (osebna izkaznica ali potni list),
  • ZDRAVSTVENA IZKAZNICA (z evropskim dodatkom),
  • pisalo za izpolnjevanje delovnih listov,
  • primerna obleka in obutev (pelerina in dežniki, če bo potrebno).

CENA

Cena ekskurzije je  11,50 EUR in 20 HRK. Cena vožnje je  9 EUR, cena vodenja po Zagrebu je 2,5 EUR. Cena vožnje na vzpenjačo je 5 HRK in ogled muzeja in vodenje po muzeju 15 HRK. Denar za muzej in vzpenjačo bo pobrala razredničarka.

Za kosilo poskrbite sami. V primeru neudeležbe denarja za vožnjo ne vrnemo.

PLAČILO DO 17. OKTOBRA 2019

Če ima dijak opravičljiv razlog za neudeležbo, prosimo, da to sporočite razredniku do 9. oktobra 2019.

VSTOP IN IZSTOP

Vstop in izstop je izpred južne tribune stadiona Ljudski vrt. Za varnost dijakov po izstopu iz avtobusa ne odgovarjamo.

Spremljevalci

Petra Marčič Najžar, ki bo tudi vodja poti, Marjana Nerat, Anton Soršak,  in Branko Potisk

Pripravila: Borut Breščak in Petra Marčič Najžer

Ravnateljica: Irena Srša Žnidarič, spec.