Interesne dejavnosti, obvezne izbirne vsebine, 1. – 4. letniki TG, SSI, SPI, PTI

Ogled mladinskega filma Šepet metulja

22. december 2023, Cineplexx Maribor

 

Letos bomo na SERŠ-u koledarsko leto sklenili nekoliko drugače – z ogledom filma Šepet metulja. Dijaki in zaposleni se bomo na pot od SERŠ-a do Planeta Tuš odpravili peš, in sicer v več skupinah.

 

Predstavitev filma

ŠEPET METULJA, najstniška romantična drama

Glavni lik je najstnik Jan, ki je  navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, rivalskim sošolcem, ki tekmujejo za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev. Jan pa kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore.

Film ni propaganda tekmovalnosti in zatiranja drugačnosti, temveč je zgodba o ljubezni do sebe in drugih, zgodba o velikih sanjah o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju.

Nastajal je na Šolskem centru Celje in s profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Režija in scenarij izhajata iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana. 

Film neposredno nagovarja šolsko okolje in realnost ter pri gledalcih sproža različna čustva in razpoloženja, ki so v središču filma, vendar niso neposredno vezana na avtizem. To so lahko občutki krivice, nemoči, drugačnosti, strahu, preobremenjenosti, krivde itd. 

 

Posamezne oddelke bosta spremljala razrednik in spremljevalec, ki je določen v spodnji tabeli. Spremljevalec naj se oddelku pridruži v učilnici najkasneje 5 minut pred odhodom.

Prva skupina dijakov, dvorana 1
(vsi oddelki tehniške gimnazije, 4. in 3. letnik SSI ter 2. letnik PTI)
Pouk zapustite ob 9.15. Predstavo si boste ogledali ob 10.15.

Druga skupina, dvorana 8
(vsi oddelki SPI-programa)
Pouk zapustite ob 9.40. Predstavo si boste ogledali ob 10.40

Tretja skupina, dvorana 3
(2. letnik SSI in 1. letnik PTI)
Pouk zapustite ob 9.40. Predstavo si boste ogledali ob 10.40

Četrta skupina, dvorana 7
(1. letnik SSI)
Pouk zapustite ob 9.40. Predstavo si boste ogledali ob 10.40

Dijaki posameznega oddelka lahko gredo samo v dvorano, ki je namenjena njim.

V preglednici je določena tudi smer poti za vsak posamezni oddelek – prosimo, da se načrtovane poti tudi držite, da ne bomo povzročali zastojev (nekateri se boste sprehodili preko Koroškega mosta, drugi preko Starega mosta, tretji preko Studenške brvi). Na cesti in v kinu se vedite odgovorno, kulturno in v skladu s šolskimi pravili. Po ogledu filma je šolska dejavnost zaključena, dijaki se samostojno napotijo proti domu.

 

Ogled filma je del OIV in ID, torej je za dijake obvezen. Cena vstopnice je 3 EUR (položnica).