V torek, 7. februarja 2023 boste dijaki 3. letnikov SSI obiskali FERI. Dijaki se zberete v učilnici ob 8:40 in odidete z učiteljem na FERI, v skladu s spodnjo tabelo.

Oddelek Spremljevalec dijakov Datum udeležbe
3.ar M10, Lotrič 07. 02. 2022 (izberete 2 delavnici)
3.br E4, Korošec A. 07. 02. 2022 (izberete 2 delavnici)
3.cr Kozel, Kladnik 07. 02. 2022 (izberete 2 delavnici)
3.at L3, C11, Fugina, Koler 07. 02. 2022 (izberete 2 delavnici)
3.bt Kozel, Marinič 07. 02. 2022 (izberete 2 delavnici)

 

Organizator in vodja dejavnosti je Gregor Nikolić.

Udeležba je obvezna. Odsotni dijaki (opravičeno ali neopravičeno) bodo nadomestili zahtevane ure v času pred ali po pouku.

PROGRAM:

09:00 – 09:10 Zbor (v avli fakultete objekta G2 – vhod iz Koroške ceste, velika steklena stavba).

09:10 – 09:45 Pozdrav in predstavitev FERI (G2-Alfa).

10:00 – 11:30 Prva delavnica za dijake.

11:30 – 12:15 Odmor (in malica).

12:15 – 13:45 Druga delavnica za dijake.

 

DELAVNICE

Dijaki izberejo DVE izmed sledečih, ki se ju želijo udeležiti.

Prva delavnica:

Ime delavnice Izvajalci Velikost skupine Učilnica
Elektroenergetika od A do Ž Miloš Beković 20 C-205
Reševanje vsakdanjih izzivov s pomočjo Ultimate robotov Leon Abraham in Matevž Šavora 30 G2-Hertz
Linux zares in za zabavo Borko Bošković 16 F-102
Programiranje s platformo Arduino Jure Stošič in
Katja Rupnik
30 G2-Amper
Spoznajmo senzorje Dominik Gril in
Blaž Kočevar
12 G-124
Varnost v brezžičnih omrežjih Damjan Vlaj 15 G2-Becquerel
Elektronika v vesolju Iztok Kramberger 12 G-217
Osnove video montaže Jani Pavlič in
Matevž Pucer
15 G3-Lumiere
Industrijska robotika Domen Ulbl in
Mitja Golob
12 G-029

Druga delavnica:

Ime delavnice Izvajalci Velikost skupine Učilnica
Elektroenergetika od A do Ž Miloš Beković 20 C-205
Reševanje vsakdanjih izzivov s pomočjo Ultimate robotov Leon Abraham in Matevž Šavora 30 G2-Hertz
Linux zares in za zabavo Borko Bošković 16 F-102
Programiranje s platformo Arduino Jure Stošič in
Katja Rupnik
30 G2-Amper
Spoznajmo senzorje Dominik Gril in
Blaž Kočevar
12 G-124
Varnost v brezžičnih omrežjih Damjan Vlaj 15 G2-Becquerel
Osnove video montaže Jani Pavlič in
Matevž Pucer
15 G3-Lumiere
Industrijska robotika Domen Ulbl in
Mitja Golob
12 G-029

 

Opisi delavnic:

Elektroenergetika od A do Ž:

Na delavnici bomo ponovili osnovne pojme elektroenergetike in zakaj je prav nizkoogljična družba največji izziv, ki si ga je zadala Evropa za naslednjih trideset let. Prikazali bomo tradicionalne in tudi moderne načine proizvodnje in uporabe električne energije in izzive, s katerim se soočamo v elektroenergetiki. 

 

Reševanje vsakdanjih izzivov s pomočjo Ultimate robotov:

Na delavnici bomo zgradili oz. dogradili robota, ga povezali z računalnikom in se ga naučili sprogramirati tako, da bo opravil določeno nalogo. Med delom bomo podrobneje spoznali, kako deluje komunikacija med robotom in računalnikom, kako robot zazna zunanje dejavnike in jih “obdela” na način, da jih lahko potem uporabi pri svojem gibanju oz. izvajanju nalog.

 

Linux zares in za zabavo:

Cilj delavnice je dijakom in dijakinjam predstaviti operacijski sistem Linux ter seznaniti dijake in dijakinje z njegovo uporabo v vsakodnevnem življenju. Zaradi odprtosti, ki jo ponuja licenca GNU, je operacijski sistem Linux doživel veliko prepoznavnost v računalništvu in je poznan ne samo preko imena GNU/Linux, ampak tudi preko imen kot so Mint Linux, Ubuntu, Manjaro in Arch. 

 

Programiranje s platformo Arduino:

Skozi delavnico bomo spoznavali osnove elektrotehnike in programiranja na praktičnih primerih, katere bomo potem uporabili pri izdelovanju praktičnega izdelka (novoletne lučke, izdelava inštrumenta, izdelava skrivnega mehanizma ipd.).

 

Spoznajmo senzorje:

Senzorji so neopazno nameščeni povsod okoli nas, so neizbežen člen avtonomnega delovanja sistemov in naprav. Poenostavljajo življenje na vsakem koraku. Brez njih, ne bi nikoli poleteli v vesolje, ne bi imeli avtonomnih vozil in ne bilo naprednih tehnologij. Nadomeščajo naše čute, zato so nenadomestljivi del samostojne regulacije proizvodnih procesov.

 

Varnost v brezžičnih omrežjih:

V dobi množice informacij in naprav, ki jih uporabljamo za dostop do nenehno spreminjajočih se vsebin na internetu, na vsak način potrebujemo brezžično omrežje. Brezžično omrežje je lahko mobilno. Danes najbolj pogosto omenjani predstavnik je mobilno omrežje četrte generacije LTE in novo mobilno omrežje 5G. Ker pa prenos podatkov preko tega omrežja ni zastonj, vedno znova iščemo prosto dostopna brezžična lokalna omrežja (Wi-Fi). Večina ljudi, ki ima dostop do interneta doma, ima tudi doma vzpostavljeno brezžično lokalno omrežje.

Na delavnici bomo splošno predstavimo varnostne probleme v brezžičnih omrežjih. Delavnica se bo osredotočila na varnost v domačih brezžičnih lokalnih omrežjih Wi-Fi. Prestavili bomo ukrepe za zagotavljanje boljše zaščite. Demonstrirali bomo vdor v slabo zaščiteno omrežje Wi-Fi in podali smernice, kako se čim boljše zaščititi.

 

Elektronika v vesolju:

Delavnica bo potekala na temo vesolja in omejitev ter izzivov, ki ji vesolje predstavlja  za delovanje elektronike. Skozi prizmo satelita Trisat in Trisat R si bomo pogledali na kaj vse je potrebno misliti pri načrtovanju in izgradnji nanosatelitov. Ogledali si bomo tudi čisto sobo, kjer poteka integracija podsistemov.

 

Osnove video montaže:

V dobri uri delavnice bomo osvojili osnove video montaže in spoznali prosto dostopen in profesionalen program za montažo videa – HitFilm Express. Udeleženci bodo zmontirali kratek video posnetek z glasbo, napisi in različnimi učinki.

 

Industrijska robotika:

Robote srečujemo predvsem v industriji, medicini in raziskavah. Glede na svoj namen se po zgradbi med seboj močno razlikujejo. Tako poznamo samo-vozeče, leteče, samo-hodne in druge robote. V Laboratoriju za industrijsko robotiko se osredotočamo na robotske roke. Te opravljajo zelo raznolike naloge, pri katerih lahko zamenjajo človeka s stališča fizične manipulacije in vse pogosteje tudi odločanja. Na delavnici bomo predstavili upravljanje in aplikacije klasičnega industrijskega robota, kolaborativnih robotskih rok, delta robota za sestavljanje in modernega raziskovalnega sodelujočega robota. Udeleženci bodo imeli priložnost, da se sami preizkusijo v vodenju in programiranju robotske roke za izvedbo preproste praktične naloge.

 

PRIJAVA

Dijaki se prijavite do ponedeljka, 6. februarja 2023, na povezavi prijavite na delavnice in označite katero malico želite: https://1ka.arnes.si/a/46ada317

 

Pripravil: Gregor Nikolić

Ravnateljica: Irena Srša Žnidarič, spec.