EKSKURZIJA ZA INTERNI DEL ZGODOVINE NA MATURI »INDUSTRIALIZACIJA MARIBORA«

Vsi dijaki, ki ste si izbrali zgodovino na maturi, morate za interni del zgodovine na maturi, opraviti ekskurzijo. Individualno boste spoznali industrializacijo Maribora, s pomočjo aplikacije CŠOD Misija. Industrializacija se pojavi v Mariboru v času druge industrijske revolucije in skoraj v celoti izrine več sto let staro obrt usnjarstva in splavarstva ob Dravi.

Število tovarn v mestu je naraščalo; postopoma so se razvijale mlinska, kovinska, kemična in lesna industrija. Zastopane so bile domala vse panoge. Od takrat, ko je tukaj nastal prvi avto, prvi žerjav, prvi pralni stroj ali prvo računalniško omrežje nekdanje države, je ostalo malo ohranjenega, večinoma zgolj opuščeni ali za nove dejavnosti preurejeni tovarniški kompleksi.

 

NAVODILO ZA RAZISKOVANJE:

Potrebuje pametni telefon (priporočljivo zaradi boljših GPS čipov) ali tablični računalnik s posodobljenim operacijskim sistemom Android ali iOS (priporočljivo je, da si že prej naložite aplikacijo CŠOD Misija in jo prvič odprete, da se prenesejo dodatni podatki).

V seznamu si boste naložili misijo: INDUSTRIALIZACIJA MARIBORA. Aplikacija vas bo vodila od točke do točke. Na vsaki točki lahko preberete zanimive podatke o lokaciji, na kateri se nahajate, si ogledate slike itd. Na vsaki lokaciji boste tudi reševali različne izzive v obliki kvizov, odgovorov na vprašanja itd. Izzivi so pripravljeni tudi tako, da morate raziskovati okolje okrog sebe, v pomoč pa so vam podatki, ki vam jih nudi aplikacija. Uspešno rešeni izzivi prinašajo točke. Ko naberete dovolj točk, boste za posamezno pot prejeli tudi značko, ki služi kot priznanje, da ste uspešno opravili misijo.

Aplikacija je v nasprotju z mnogimi drugimi e-vsebinami zasnovana tako, da vam bodo vsebine dostopne šele takrat, ko se dejansko nahajate v okolju, ki ga morate raziskovati. Zazna namreč, kdaj ste dejansko dovolj blizu točke.

OPREMA

  • Pametni telefon ali tablični računalnik,
  • primerna obleka in obutev,
  • malica, voda (po želji).

Srečno pot.

 

Vodja dejavnosti:                                                                            Ravnateljica:

Petra Marčič Najžar, prof. zgo.                                                    Irena Srša Žnidarič, spec.