Finci obiskali SERŠ in se poklicno usposabljali

(april 2019)

Erasmus+ v okviru svojega programa poklicnega in strokovnega usposabljanja spodbuja mednarodno sodelovanje in omogoča informativne obiske koordinatorjev in učiteljev za bodoče potencialno sodelovanje med šolami.

Predstavnici poklicne šole Omnia-Espoo s Finske sta 2. in 3. april 2019 preživeli na SERŠ-u, saj sta želeli pridobi čim več informacij s področja elektrotehnike na naši šoli, da bi lahko v prihodnje sodelovali. Ker so najboljši vir informacij dijaki, so ju pod okrilje prevzeli dijaki tretjega in četrtega letnika elektrotehnike. Artur Dubiuv in Matevž Krmek sta jima najprej predstavila slovenski šolski sistem in podala osnovne informacije o šoli. Nato sta ju vodila po elektrotehniških učilnicah in delavnicah, kjer sta po ogledu in pogovoru z dijaki in učitelji pridobili podrobnejši pogled v svet elektrotehnike na naši šoli.

Nad videnim sta bili navdušeni. Predvsem ju je prevzela inovativnost in predanost raziskovanju naših dijakov, ki s svojimi izdelki prepričajo tudi najboljše strokovnjake. Brez nadaljnjega razmisleka sta jih povabili na obisk na Finsko in nadaljnje sodelovanje.

V času obiska smo jima predstavili tudi možnosti praktičnega usposabljanja njihovih dijakov pri naših lokalnih delodajalcih. Dogovorili smo se, da bo v naslednjem šolskem letu nekaj dijakov z njihove šole svoje strokovno izobraževanje zaključilo pri nas. Upamo, da bo tudi naša šola uspešna na naslednjem Erasmus+ razpisu, s čimer bi tudi našim dijakom omogočili opravljanje praktičnega usposabljanja pri finskih delodajalcih.

 

Juuso in Riku na praksi

(maj 2019)

Večletno sodelovanje SERŠ-a in finskega šolskega centra KEUDA v okviru evropskega programa Erasmus+ je obrodilo prve sadove, kajti junija 2019 sta si prve delovne izkušnje v Mariboru pridobivala dijaka Juuso in Riku, ki sta opravljala 4-tedensko prakso v podjetju Elektro Bosnar. Zanju je bilo vse novo in povsem drugače kot doma na Finskem.

Prosti čas sta preživljala z dijaki SERŠ-a, ki so jima predstavili kulturno in družbeno dogajanje v Mariboru in okolici. Ogledala sta si nogometni derbi in podoživela navijaško vročico. V okviru dogajanja mladim sta odkrila odprtost in prijaznost lokalnih prebivalcev, ki so ju prijateljsko sprejeli.

Svoja opažanja sta povzela v »nepozabno doživetje v do sedaj nepoznani deželi« in zaključila z »upava, da se še kdaj vidimo«.

 

Suzana Rehberger, koordinatorica projekta