Razno

V četrtek, 22. novembra 2018, smo se dijaki 3.ag odpravili na strokovno ekskurzijo v Lonč, nemško Deutschlandsberg. Tam smo si ogledali podjetje Logicdata, kjer so zaposleni bivši dijaki SERŠ-a.  Po treh dolgih jutranjih urah pouka smo se odpravili na pot. Celo pot skozi našo severno sosedo smo opazovali njeno stran Karavank in pokrajino, dokler nismo prispeli v Lonč na sedež podjetja Logicdata.

To moderno tehnološko podjetje se ukvarja s proizvodnjo prilagodljivega pohištva. Proizvajajo razne komponente (krmilne naprave, kontrolne panele, dodatke in pogonske gredi) za prilagodljive mize in postelje. Modele obeh proizvajajo tudi sami. Na voljo imajo tudi napravo, imenovano LOGIClink, ki s pomočjo tehnologije NFC omogoča poenostavljeno upravljanje podjetja. Uslužbenci so nas prijazno sprejeli in nam ga razkazali. Razložili so nam potek delovanja in pokazali proces razvoja njihovih produktov. Nekatere  smo tudi preizkusili. Povedali so nam, da sami delov ne izdelujejo, ker je v Avstriji samo sedež podjetja, temveč jih izdelujejo na Kitajskem, Slovaškem in na Madžarskem. Svojo podružnico imajo v Mariboru, kjer se ukvarjajo s t.i. R&D (Raziskovanje in Razvoj, angleško Research and Development).

Videli smo tudi njihove konferenčne sobe, poseben prostor za počitek, njihov razvojni laboratorij s 3D-tiskalniki in prototipi, knjižnico in skladišče. In že je bil čas za kosilo. Nekateri so si ga naročili vnaprej in ga dobili v podjetju, nekateri pa so ga imeli s seboj. Sledila je vožnja proti domu. Pot smo nadaljevali po cesti B76, s katere smo lahko opazovali pogorje Golice, nemško Koralpe. Ko smo prečkali Radeljski prelaz, smo bili spet v Sloveniji, polni lepih vtisov in z novo, zanimivo izkušnjo.

Tilen Brodnik, 3. ag