Preventivne dejavnostiRazno

V torek, 12. 11. 2018, je za starše v šolski dvorani potekalo predavanje z naslovom »Uporaba alkohola med mladimi – kaj se dogaja in kakšna je naša vloga?«. Predavanje je izvedla strokovna delavka Združenja DrogArt.

Predavateljica je predstavila programe v okviru DrogArta (https://www.drogart.org/), kot so npr. Izberi sam, Pleši z glavo, After taxi, Da svetovalnica in Info točka.

Staršem je predstavila varovalne dejavnike in dejavnike tveganja v povezavi z uporabo dovoljenih in nedovoljenih drog pri mladostnikih:

 1. Skupnostno področje: povezanost s sosesko, možnost za vključevanje v skupnost, kako družba gleda na drogo
 2. Družinsko področje: možnost za sodelovanje v družinskih aktivnostih in nagrade za sodelovanje, nenaklonjenost staršev do antisocialnega vedenja in uporabe drog
 3. Šolsko področje: šolski neuspeh, neupravičena odsotnost od pouka, slabo počutje v šoli, možnost vključevanja v šolske aktivnosti in nagrade za sodelovanje v le-teh
 4. Individualno področje: osebnostne lastnosti mladostnika
 5. Vrstniško področje: obsojanje uporabe dovoljenih in nedovoljenih drog s strani vrstnikov, ocena tveganja mladostnikov glede eksperimentalne uporabe prepovedanih in/ali dovoljenih drog.

Po izkušnjah predavateljice in mladinskih sodelavcev v združenju ima zastraševanje (npr. boš umrl) pri mladostnikih kratkotrajen učinek. Namesto tega poskušajo zato mlade informirati (kako se npr. bolj varno zabavati). Pomembna je komunikacija v družini, da mladostnik čim več informacij prejme od staršev in da jasno pozna stališča staršev do uporabe dovoljenih in nedovoljenih drog. Ena najboljših preventiv je dober zgled staršev.

Na koncu je predavateljica predstavila še kaj konkretno pomeni manj tvegano pitje:

 • edina varna uporaba je neuporaba
 • le kadar mladostnik sebe in drugih ne spravlja v nevarnost (npr. če pije oz. uporablja droge ne sme športati, vozit, imeti spolnih odnosov ipd.)
 • pred pitjem alkohola naj zaužije konkreten obrok
 • ne sme pozabiti na pitje brezalkoholnih pijač
 • mladostnik mora vedno paziti na svojo pijačo
 • ne sme mešati različnih alkoholnih pijač
 • ne sme »eksati«
 • naj se mladostnik ne napije (priti mora še varno domov: taxi, javni prevoz ipd.)
 • najbolj varni so znani kraji z znanimi ljudmi
 • skrb za prijatelje

Primer podajanja informacij starša o drogah mladostniku

DrogArt info točka se v Mariboru nahaja na Jurčičevi 8, od srede do petka med 14.00 in 18.00, tel. št. 041 538 842, . Več si lahko preberete tukaj.