Mediji o nas

Datum: Ponedeljek, 17. avgust 2015
Priloga Večera: KVADRATI
Vir: http://www.kvadrati.si/default.asp?kaj=1&id=2015081706135700&tab=Vecer2001

Svetovno tekmovanje RoboCup 2015 – Hefei, Kitajska

Mariborski serš znova na stopničkah za zmagovalce!

Na svetovnem tekmovanju v robotiki na Kitajskem sta ekipi mariborske Srednje elektro-računalniške šole dosegli izjemen uspeh in Seršove dijake v robotiki znova postavile v sam svetovni vrh.

7597723_1-300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZGORAJ Več kot zadovoljni – SERŠ TEAM, od leve: mentor Miran Waldhütter ter dijaki Simon Perkovič, Uroš Štok, Matjaž Kajba in Rok Mihailović Krpan

Po lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer so dobili nagrado za najbolj napredno strojno opremo, in leto pred tem, ko so na Nizozemskem postali svetovni prvaki v robotiki, so mariborski dijaki Srednje elektro-računalniške šole (SERŠ) znova dokazali, da sodijo na tem področju v sam svetovni vrh. Sredi julija, ko gre večina dijakov na počitnice, so se dijaki Matjaž Kajba, Rok Mihailović Krpan, Simon Perkovič in Uroš Štok pod mentorstvom učitelja Mirana Waldhütterja podali na 19. svetovno prvenstvu v robotiki, ki je bilo tokrat v 7,7-milijonskem mestu Hefei na Kitajskem. Serš se je letos na prvenstvo prvič kvalificiral kar z dvema ekipama in tako postal tudi prva slovenska šola, ki ji je to uspelo. Letos je bil to zares pravi izziv, saj so se organizatorji RoboCupa odločili, da se bodo v vsaki tekmovalni kategoriji pomerile le najboljše ekipe iz nacionalnih nivojev – iz vsake države torej le zmagovalci.

TEŽAVAM NAVKLJUB DO POSEBNEGA PRIZNANJA

Serševa ekipa SERŠ TEAM se je na tekmovanju srečevala s številnimi nepredvidenimi izzivi, ki so se začeli pravzaprav že pred odhodom. Eden od tekmovalcev, Rok Mihailović Krpan, si je namreč nekaj dni pred prvenstvom tako težko poškodoval nogo, da je šel na prvenstvo z nepohodno longeto, kar je otežilo ne samo na organizacijo in izvedbo 28-urnega potovanja do Hefeija, ampak tudi na bivanje in samo tekmovanje, ki je trajalo teden dni. V kategoriji Rescue Maze, ki simulira iskanje žrtev naravne nesreče v labirintu – kjer mora robot s senzorji toplote poiskati žrtve, jim odvreči paketke pomoči in delom nadaljevati, dokler ne najde vseh ponesrečencev -, sta imela Matjaž Kajba in Rok Mihailović Krpan že kar kmalu po začetku težave s senzorjem za zaznavanje črne barve (črno polje v labirintu predstavlja nevarnost), v nadaljevanju tekmovanja pa jima je celo odpovedala celotna osnovna plošča z mikrokrmilnikom. V iskanju nadomestnih rešitev so se povezali s predstavniki tehničnih univerz v Hefeiju in številnimi specializiranimi ponudniki te opreme, a njunemu robotu žal ni bilo pomoči, saj manjkajočih delov v samo nekaj dneh zaradi specifičnosti ni bilo mogoče dobiti. Je pa njun robot delal ravno dovolj dolgo, da je demonstriral inovativno odlaganje paketov, za kar sta Matjaž in Rok ob razglasitvi rezultatov na letošnjem svetovnem prvenstvu prejela posebno priznanje. Mimogrede: v tej kategoriji je tekmovalo kar dvajset držav.

NI PREDAJE

Svetovno prvenstvo je zastavljeno tako, da se tekmovalci srečujejo z vedno novimi izzivi in ne morejo zmagati na račun rešitve, ki bi jo lahko predhodno pripravili že doma; njihovo znanje in spretnost se pokaže prav ob inovativnem in sprotnem reševanju težav. Priložnost, da se zares dokažeta, sta dobila tudi Simon Perkovič in Uroš Štok, druga mariborska ekipa, ki je tekmovala v kategoriji CoSpace. V finalnem delu sta morala tekmovalnega robota pripraviti do tega, da dela to, kar počne njun virtualni robot. Težava je nastopila že uvodoma, saj sta svoj program za delo robota napisala v tako zahtevnem strojnem jeziku, da ga organizatorji enostavno niso predvideli in se zaradi obsežnosti tekmovanja s težavo, ki je nastopila za naše dijake, niso niti mogli niti nameravali spoprijeti. Serševa dijaka pa se nista dala, tekmovalnega robota sta si sposodila in v hotelu preko noči svoj program napisala v grafičnem vmesniku, ki jima je omogočil, da sta se naslednji dan zavihtela na odlično tretje mesto in se v robotiki prebila v sam svetovni vrh. Prehiteli sta ju le ekipi Japoncev in Korejcev.

Mariborski serš znova na stopničkah za zmagovalce!
Prihodnje svetovno prvenstvo bo julija 2016 v nemškem Leipzigu, kjer pričakujejo 3500 udeležencev iz 40 držav in 40.000 obiskovalcev, v letu 2017 pa se pripravlja prav poseben izziv, saj bo svetovno prvenstvo RoboCup na Japonskem, ki velja za deželo elektronike in robotike. SERŠ TEAM se je na letošnjem slovenskem državnem prvenstvu za Leipzig že kvalificiral.
Uroš Ajdišek