Dogodki

Podjetnik Gorazd Kosič: »Strokovnim šolam je treba dati veljavo.«

PRAKTIČNO IZOBRAŽEVANJE DELA MOJSTRA

Vsako časovno obdobje tudi v gospodarstvu pusti svoj pečat in če ne napreduješ, nazaduješ. Medtem ko sponzorstvo za podjetje pomeni način poslovanja ter njegovo vpetost in kosic42povezavo z družbo, pomeni za strokovno šolo predvsem prejemanje pomoči za uresničevanje njenega poslanstva. Tudi Družinsko podjetje Kosič, Stavbno pohištvo in Elektroenergetika, uveljavlja koncept družbene odgovornosti in način poslovanja, pri katerem podjetje skupaj z ostalimi udeleženci vključuje družbene, okoljske in trajnostne vidike razvoja. Tako tudi kot sponzor sodeluje s Srednjo elektro-računalniško šolo – SERŠ, s podarjeno opremo pa zelo pomaga dijakom pri praktičnem pouku. Spoznavajo se s tehnologijo, ki jo bodo morali znati uporabljati v prihodnosti, prednost pa je v tem, da je na šoli in je ni treba iskati drugod.

kosic12Direktor podjetja Gorazd Kosič je mnenja, da so popularne samo gimnazije, vse strokovne šole pa že nekaj let močno zgubljajo na veljavi. Boji se, da bo problem nastal v kratkem s pomanjkanjem strokovnjakov z vseh tehniških področij in da je predvsem praktično izobraževanje tisto, ki da strokovnjaka. Ker pozna delo elektrodistribucije, pravi, da je zelo težko dobiti nekoga, ki ima znanje. Zato tudi, kjer pač lahko, SERŠu pomagajo.

Učitelja na SERŠu, Benjamin Vergles in Darko Visočnik, sta povedala, da je Podjetje Kosič sponzoriralo demonstracijske omarice za izvedbo inteligentnih inštalacij (KNX-sistem), ki je v Evropi zelo široko uporaben.

kosic26Demonstracijska omarica preko stikal omogoča krmiljenje žaluzij, razsvetljave, stopniščne razsvetljave in še česa. Dijaki se bodo naučili uporabljati različne module in jih znali sprogramirati. V bližnji prihodnosti upamo, da bomo lahko vgradili tudi prave žaluzije in eno učilnico uredili za demonstracije inteligentnih inštalacij, kjer bi bila razsvetljava, varovanje in ogrevanje vodeni preko teh modulov. Zraven teh omaric smo dobili tudi kvalitetne komplete orodja s področja energetike, Benjamin Vergles pa je dodal, da je Podjetje Kosič sponzoriralo tudi odklopna zaščitna stikala (FID stikala), inštalacijske odklopnike in različen drobni material, vključno z montažo teh elementov v omaro, kar je bil za nas časovno največji problem. Tudi ravnateljica šole Irena Srša Žnidarič poudarja, da smo na šoli zelo veseli vzpostavljenih stikov in upamo, da bomo lahko na različne načine sodelovali še naprej.

Gorazd Kosič razmišlja tudi o nekaj eksponatih za daljnovodno tehniko za šolo, sicer pa dodaja, da so z lanskim letom bolj aktivno vstopili na področje e-mobilnosti, tako da tudi tukaj vidi možnosti za sodelovanje. Začeli so postavljati polnilne postaje za električna vozila in tudi sami imajo nekaj takih vozil. Misli, da je na tem področju prihodnost in da bomo glede na zmožnosti lahko rešili marsikateri problem in marsikaj naredili skupaj. (m.m.)

kosic24